srijeda, 23. prosinca 2015.

Valentina Terješkova

Pravo ime je Valentina Vladimirnova Terješkova. Rodena je 6.3.1937.  Prva zena u svemiru. Heroj Sovjetskog Saveza. Ruska austronautkinja. 

Po zanimanju je bila pilotkinja. Njen let u lipnju 1963. apsolutno je ušao u legendu, ali je sve do 2007. ostalo tajna da se u svemiru namučila jer je patila od svemirske bolesti (mučnine, umor i sl.), što je moglo biti posljedica greške pri položaju kapsule, te da je pri slijetanju upala u jezero. 


Zemlju je obišla 48 puta, a po povratku, upitana kako joj SSSR može zahvaliti, zatražila je samo da joj se ocu podigne spomenik na mjestu gdje je poginuo. 1977. doktorirala je strojarstvo, bila je angažirana i politički u Vrhovnom Sovjetu te u CKKP-u do 1991. Od 1997. je u mirovini, a Rusija je i dalje slavi kao junakinju. Za njen 70. rođendan Vladimir Putin ju je pozvao u audijenciju te joj je tada rekao da njen let inspirira ponovni uzlet Rusije. Ona je tom prilikom otkrila da joj je najveća želja jednog dana letjeti na Mars - čak i kada bi znala da bi to bio let u samo jednom smjeru.





1 komentar:

  1. Post je jako zanimljiv i svidjelo mi se to što je ta žena jako hrabra.

    OdgovoriIzbriši