srijeda, 23. prosinca 2015.

Pelé

Pravo i puno ime mu je Edison Arantes do Nascimento. Rođen je u Brazilu, 23.10.1940. Uz Diega Maradonu, proglašen je najboljim nogometašem u povijesti nogometa, jer je imao najveći broj golova u svojoj karijeri.

Njegov otac je htio da bude nogometaš, i on ga je podučio kako igrati nogomet. Sa jedanaest godina se pridružio Junior Santos nogometnom klubu. Već dok je imao 15 godina je bio u Santos profesionalnom nogometnom klubu. 

Već u prvoj sezoni bio je najbolji strijelac brazilskog prvenstva s 32 gola. Za reprezentaciju je nastupio na četiri svjetska prvenstva, od čega je na tri, 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu i 1970. u Meksiku, s njom postao svjetski prvak. Godine 1969. postigao je 1000. gol u karijeri, a 1971. oprostio se od igranja za reprezentaciju, i to na utakmici protiv Jugoslavije. Tri godine poslije oprostio se od nogometa i igranja za Santos, ali nakon godinu dana dobio je ponudu koja se ne može odbiti. Potpisao je ugovor s Cosmosom iz New Yorka za osam milijuna dolara. Definitivno se oprostio od nogometa 1977. utakmicom između Santosa i Cosmosa.

  Nakon što je prestao igrati nogomet Pele se bavio raznim poslovima. Godine 1991. osnovao je tvrtku Pele Sports & Marketing. Tijekom devedesetih bio je brazilski ministar sporta, i to kao prvi crnac u brazilskoj vladi, ali je 1998. napustio vladu kako bi se posvetio poslovnoj karijeri. 

  Međunarodni Olimpijski odbor proglasio je Pelea 1999. sportašem stoljeća, a FIFA, svjetska nogometna organizacija, proglasila ga je nogometašem stoljeća zajedno s Maradonom.

1 komentar: